X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Hebben alle honden een derde ooglid en waar dient het voor?

Ja, alle honden (en de meeste andere gewervelde dieren) hebben een derde ooglid, ook wel het nictitans membraan genoemd. Het derde ooglid bevindt zich in de binnenste ooghoek van elke oog en kan zich snel en onafhankelijk van het bovenste en onderste ooglid bewegen.

Het belangrijkste doel van het derde ooglid is het beschermen van het oog door het bevochtigen en schoonmaken van het hoornvlies. Het derde ooglid kan ook fungeren als een extra laag bescherming voor het oog in situaties waarin een hond mogelijk in gevaarlijke omstandigheden verkeert, zoals bij het jagen of vechten.

Bovendien kan het derde ooglid helpen bij het reguleren van de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt en bij het verminderen van verblinding, vooral bij fel zonlicht of reflecties van water of sneeuw.

Het derde ooglid kan soms zichtbaar zijn bij een gezonde hond, vooral als hij slaapt of ontspannen is. Maar als het derde ooglid op andere momenten zichtbaar is, kan dit een teken zijn van oogproblemen, zoals irritatie of ontsteking. In dat geval is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
G-VWX3B0NXGQ