X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Foto

Hier staan praktische vragen die honden- en kattenliefhebbers in de praktijk tegenkomen en welke beantwoord worden door deskundige.

Ronald Jan Corbee is Dierenarts en specialist diervoeding, werkzaam als onderzoeker en docent diervoeding aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Guido Bosch is werkzaam als onderzoeker en docent diervoeding aan Wageningen University.
Marieke Post is werkzaam als petfood specialist binnen kiezebrink International.
Joeke Nijboer is jarenlang voedingdeskundige geweest in Diergaarde Blijdorp. 

Zijn honden en katten vleeseters en mogen ze ook iets anders eten ?

Honden en katten zijn van oorsprong vleeseters (carnivoren). Maar wanneer er een rantsoen ontwikkeld wordt zonder vlees dat voldoet aan de voedingsnormen kunnen ze dat ook eten. Voor honden is dat gemakkelijker dan voor katten. katten hebben te maken met specifieke eisen aan het voer, die moeilijk te verwezenlijken zijn wanneer er geen vleesproducten aan het voer zijn toegediend. Daarnaast prefereren katten in het algemeen voedsel waarin vleesproducten in zijn verwerkt. Vleesproducten en prooidieren zijn wel natuurlijker voedingsmiddelen maar ook deze rantsoenen moeten voldoen aan de opsgestelde voedingsnormen.

Moet mijn hond of kat iedere dag rauw voer eten ?

Onder normale omstandigheden hoeft een hond niet elke dag eten te krijgen. Zijn voorvader (de wolf) at soms dagen niet. Het is wel gebruikelijk om honden minstens 1 keer per dag te voeren. Katten horen elke dag minstens 1 keer gevoerd te worden, vaker mag ook omdat zij van nature ook vaker per dag eten.

Bij wie moet ik zijn voor advies over de voeding van mijn hond of kat ?

Voedingadvies kan worden gegeven door fabrikanten van honden- en katten-voeding, dierenartsen en in sommige gevallen is het ook mogelijk om een gespecialiseerde voedingsdeskundige te raadplegen.

Hoeveel moet ik voeren ?

Het uitgangspunt is dat er zoveel gevoerd moet worden van een voersoort die voldoet aan de FEDIAF-norm waarbij het huisdier in goede conditie en gezondheid blijft. De gebruiksvoorschriften op de verpakking geven over het algemeen een goede indicatie hoeveel er gevoerd mag worden. Wanneer men helemaal geen idee heeft hoeveel er gevoerd moet worden kan een energieberekening worden uitgevoerd.

Wat moet ik doen als mijn hond of kat zijn eten niet opeet?

De hond of kat kan ziek zijn of zich niet lekker voelen, het voer kan een niet gewenste smaak of geur hebben en uw hond of kat kan "vol" zitten. Wanneer het dier niet ziek lijkt te zijn, is het beste om het eten weg te gooien in verband met bactierien en tijdens de volgende normale voerbeurt weer nieuw voedsel aan te bieden. Wanneer het weigeren van het voer aanhoudt kunnen andere voersoorten worden geprobeerd.

Mag ik brokken mengen met rauw voer ?

Brokken kunnen onder normale omstandigheden met rauw voer gemengd worden. Het verteringstelsel past zich daarop aan. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dat niet kan. Wel verstandig is het om steeds dezelfde mengverhouding te gebruiken en een goede hygiene rondom het voeren in stand te houden. 

Ik voer vlees maar mag ik mijn hond of kat tijdens vakantie tijdelijk overzetten op een andere voeding zoals brokken en na de vakantie weer overzetten op het oorspronkelijke voedsel?

Geen probleem mits er geen voedingsstoornissen ontstaan na het overzetten. Faarom wordt aangeraden om al voor de vakantie over te zetten op het andere voedsel. Het overzetten moet het liefst gelijkmatig gebeuren en duurt circa 1 week. Vergeet niet het huisdier na de vakantie weer gelijkmatig over te wennen naar het oorspronkelijke voedsel.
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
G-VWX3B0NXGQ