Granen en tandsteen ! Verband tussen granen & tandsteen

Er wordt vaak beweerd dat brokken nodig zijn om tandsteen te voorkomen. Natuurgeneeskundige dierenartsen zijn van mening dat brokken juist tandsteen veroorzaken.
Dat komt doordat het zetmeel uit de granen neerslaat op de tanden.
Mensen hebben in hun speeksel een enzym dat zetmeel afbreekt, namelijk amylase. Honden hebben geen amylase in hun speeksel, waardoor het zetmeel niet afgebroken wordt, maar op de tanden neerslaat en verkalkt.
Honden die geen granen eten, maar voornamelijk vlees en botten, hebben zelden tandsteen.

Afvalstoffen

Brokken zijn geen geschikte bron van eiwitten voor honden. Een groot deel van de eiwitten is namelijk afkomstig van granen en de meeste eiwitten zijn gedenatureerd. Deze van structuur veranderde voedingsstoffen moeten afgebroken worden om ze bruikbaar te maken. Daarbij komen veel afvalstoffen vrij die verwijderd moeten worden via de nieren, de darmen of de huid. Dat geeft aanleiding tot het ontstaan van nier- en blaasproblemen, chronische diarree, huidproblemen, oorontstekingen, anaalklierverstopping en -ontsteking en talgbulten. Gedenatureerde eiwitten worden door het lichaam niet herkend en worden door het immuunsysteem aangevallen. Dit geeft aanleiding tot allergie en auto-immuniteit.
Verstoorde darmflora Brokken zijn meestal dood voedsel, alle bacteriën en enzymen zijn vernietigd (tenzij de brokken onder lage temperatuur geproduceerd zijn). De enzymen zijn echter nodig voor de vertering van het voedsel en de bacteriën zijn nodig om een stabiele darmflora op te bouwen. Een hond met een verstoorde darmflora zal bij de minste verandering van voeding diarree krijgen. Bovendien zal zijn weerstand verzwakt worden en zal hij vatbaarder zijn voor wormen, parasieten en huidziekten.

Niet alle brokken en blikvoer bevatten granen. Er zijn al verschillende merken die granenvrije brokken en blikvoer aanbieden. Er zijn ondertussen brokken en blikvoer op de markt met een goede samenstelling, die minimaal of nauwelijks verhit zijn. Toch blijft verse voeding een betere keuze
  Hilde Maris     30-03-2019 09:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Hoeveel geef ik mijn hond ?

Welk dier? Hoeveelheid per dag Hoevaak?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht.
Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht
1 of 2 keer per dag

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.