Gezonde voeding voor honden, vlees of granen Vlees of granen?
De meeste mensen geloven dat ze hun hond het allerbeste geven door hem brokken te serveren. De dierenvoedingsindustrie beweert immers dat in zo’n brok alles zit wat een hond nodig heeft. Maar in feite zitten er vaak dingen in die honden niet nodig hebben, met name granen. Honden zijn vleeseters en hebben geen granen nodig, en al helemaal niet in de grote hoeveelheden die in de meeste brokken zitten. Te veel granen maken honden dik en ziek.

Oorsprong van brokken.
Het idee om honden brokken te geven zou ontstaan zijn door de opvattingen van Prof. Dr. W.F. Donath, die rond de tweede wereldoorlog boeken schreef over hondenvoeding en daarin uiteenzette wat honden moesten eten om gezond te blijven. Hij was een voorstander van rauw vlees, organen en botten, aangevuld met een beetje groenten. Zijn idee was om een soort alles-in-één voeding als aanvulling te geven om geen tekorten aan voedingsstoffen te ontwikkelen, maar door het gemak ervan en de zekerheid dat er alles in zat, werden brokken uiteindelijk de ‘standaardvoeding’ voor honden. Ondertussen is er een enorme variëteit aan brokken op de markt, niet alleen met verschillende ingrediënten en smaken, maar ook voor elke levensfase of specifieke behoefte een andere samenstelling. Steeds meer ‘nieuwe formules’ en ‘nog completere voeding’ beloven een supergezonde hondenbrok. Van vleeseter… Het gebit en maagdarmkanaal van de gedomesticeerde hond is nog steeds hetzelfde als dat van zijn verre voorvader, de wilde wolf (zie tabel). Zijn tanden zijn erop voorzien om grote stukken rauw vlees en organen af te scheuren en botten te versplinteren of af te kloven. Zijn spijsverteringskanaal is kort en biedt een heel zuur milieu om dierlijke eiwitten en vetten gemakkelijk te verteren en bacteriën uit rottend vlees te doden. Om de darmwand te prikkelen en de darmbeweging te bevorderen eten wolven en wilde honden de maag en de darmen van hun prooi op. Daarin zitten voorverteerde planten en granen. … naar graaneter De moderne hond lijdt aan dezelfde ziekten als de moderne mens: overgewicht, allergie, huidaandoeningen, gewrichtsklachten, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Veel mensen geloven dat ze deze ziekten bij hun hond kunnen voorkomen door ze gespecialiseerde dierenvoeding te geven. Helaas is het vaak juist deze voeding die voor een groot deel verantwoordelijk is voor degeneratieziekten bij honden.

Wat zit er in brokken? Granen

Granen vormen meestal het hoofdbestanddeel van brokken (30 tot 70%). Graan is echter geen onderdeel van het natuurlijke voedingspakket van de hond. Honden kunnen granen niet goed verteren, ze hebben daar niet de juiste spijsverteringsenzymen voor. Te veel granen (en gluten) leiden bij honden – net als bij de mens – onder meer tot allergie, overgewicht, diabetes, huidziekten, gewrichtsklachten en anaalklierproblemen.

Vlees

Op de verpakking van hondenbrokken lees je ‘vlees en dierlijke bijproducten’. Dat kan in het gunstigste geval echt vlees en orgaanvlees zijn, maar meestal is het slachtafval dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Wat er precies in zit kom je niet te weten, want dat valt onder het productiegeheim.
Bovendien wordt dit ‘vlees’ (in de vorm van meel) samen met de granen verhit, waardoor de suikers uit het graan reageren met de aminozuren uit het vlees. De eiwitten versuikeren (denk aan de korst van brood, het bruine korstje op een gratinschotel, de karamellaag van crème brulée) en vormen de zogenaamde advanced glycation end products (AGE’s), heel schadelijke stoffen waar het lichaam niets mee kan doen. AGE’s veroorzaken onder andere atherosclerose, cataract, alzheimer, gewrichtsklachten, huidveroudering en kanker.

Gedenatureerde eiwitten Ook zonder de aanwezigheid van suikers veranderen de eiwitten tijdens het verhitten van structuur, waardoor ze moeilijker opneembaar en verteerbaar zijn. Men noemt dit gedenatureerde eiwitten, waar het lichaam in feite niet veel mee kan doen. Gedenatureerde eiwitten geven ook meer aanleiding tot allergische reacties. Honden die bijvoorbeeld allergisch zijn voor kip in brokken blijken dat vaak niet te zijn voor rauwe kip.
Geoxideerde vetten In brokken zitten weinig vetten, omdat deze ranzig worden. Vetten die vóór het verhitten zijn toegevoegd oxideren en vormen zeer schadelijke stoffen (vrije radicalen) die ontstekingsreacties veroorzaken en cellen en weefsels kunnen beschadigen. De nieuwe trend is om overal omega-3 en omega-6 aan toe te voegen en dat als een gezondheidsbonus te promoten. Omega-3 en omega-6 zijn onverzadigde vetzuren die door blootstelling aan lucht, licht en hitte veel sneller oxideren dan verzadigde vetten. Er worden dan vrije radicalen gevormd, die een kettingreactie van inflammatie en schade aan alle weefsels kunnen veroorzaken en onder andere tot het ontstaan van kanker kunnen leiden. Onverzadigde vetzuren zouden dus alleen in verse voeding mogen zitten, die niet te lang bewaard en niet verhit is. Honden hebben vetzuren nodig, en die zitten vaak niet genoeg in brokken. Als ze er wel inzitten, zijn ze vrijwel zeker geoxideerd. Toevoegingen Afhankelijk van het merk vind je in hondenbrokken een heel aantal stoffen die er zeker niet in thuishoren, zoals kleur-, geur-, smaak- en bewaarstoffen. Deze vormen een zware toxische belasting voor je hond, vooral als hij ze dag in dag uit te eten krijgt, wat meestal het geval is.
  Hilde Maris Dierengeneeskunde     29-03-2019 03:29     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Ivonne -  29-03-2019

Ik hoop dat heel veel honden vrienden dit lezen.

 Luus -  29-03-2019

Fijn die info, dankjewel

Hoeveel geef ik mijn hond ?

Welk dier? Hoeveelheid per dag Hoevaak?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht.
Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht
1 of 2 keer per dag

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.