Waarom groentes bij honden ? Waarom groenten? Deel 1

De hond behoort tot de carnivoren, echter jagen zij in de natuur op grote prooien waarvan zij ook de ingewanden nuttigen. Deze bevatten vaak nog wat plantaardig materiaal. In groenten zitten veel bouwstoffen en vitaminen die een goede aanvulling zijn op het dagelijkse voedingspatroon van uw hond. Er zitten simpelweg vitaminen in die NIET in vlees zitten zoals vitamine C, K1, E en foliumzuur.
  • Het advies is 5-10% van de dagelijkse behoefte van de hond bij te geven. Bijvoorbeeld: hond eet 500 gram vlees per dag. Geef dan 25 tot 50 gram groenten extra erbij. De groenten zijn gepureerd en gegaard waardoor deze goed verteerbaar zijn in het darmstelsel van de hond.


Waarom groenten voor de hond?

het is  goed om je hond groenten te voeren naast een menu van rauwe vleesvoeding. Er zitten gezonde stofjes in die niet in vleesproducten zitten en het levert vezels wat goed is voor de darmen.
De volgende argumenten worden genoemd om honden wel of geen groenten te voeren:
Argumenten om groenten te voeren:
  • het bevat voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, enzymen, chlorofyl, vetzuren, anti-oxidanten en rna/dna. Dit is een goede aanvulling, zeker als je bedenkt dat het vlees wat we aan de hond geven niet de kwaliteit kan hebben van het vlees wat een wolf in het wild vangt.
  • het bevat ruwe vezel, wat goed voor de darmen is en voor een betere vertering zorgt
  • het is goed voor de zuur/base-balans, volgens Donath gaan honden bijvoorbeeld poep eten om deze balans te verkrijgen
  • wolven eten ook bessen en andere plantaardig materiaal, al is het zeer weinig
  • wolven eten ook de maaginhoud van kleine prooidieren, hier zit ook plantaardig materiaal in

Welke groenten?

Je kunt bijna alle groentes voeren, alleen ui en prei wordt afgeraden, omdat daar stofjes inzitten die rode bloedcellen kunnen afbreken. Sommige honden zijn gevoelig voor groenten uit de nachtschadefamilie, dit zijn aardappelen, paprika, tomaat en aubergine. Verder adviseert Tannetje Koning in haar boek Voer voor carnivoren om niet teveel zetmeelhoudende groentes te voeren, dit zijn bijvoorbeeld knollen en aardappelen.

Hoeveel groente?


5%-10% is voor honden een goede hoeveelheid. Meer of minder naar eigen inzicht is prima.
Het maakt niet zoveel uit hoevaak je de groentes voert. Je kunt het elke dag voeren, met als voordeel dat je elke dag de ruwe vezels bij de voeding hebt. Dit is goed voor de vertering.
Hoe groente voeren?

Rauwe ongemalen groentes zijn voor carnivoren niet goed verteerbaar. Het beste kun je de groentes pureren of licht koken.
  • Pureren: pureer rauwe groentes met een staafmixer, blender of keukenmachine. Je kunt meteen een grote hoeveelheid maken en dit per portie invriezen. Voor kleine porties kun je bakjes voor ijsklontjes gebruiken. Het voordeel van rauwe groentes is dat er geen vitamines verloren zijn tijdens het koken.
  • Licht koken: kook de groentes licht, of stoom ze. Ook deze kun je invriezen. Je kunt ook de groentes die je overhebt van je eigen maaltijd gebruiken. Het voordeel van gekookte groentes is dat sommige vitamines beter beschikbaar zijn.
  • Rauwe ongepureerde groentes kun je voeren, ongezond is het niet, maar de groente wordt dan niet goed verteerd. De voedingstoffen worden dan niet opgenomen door het lichaam. Wel fungeert de groente als ruwe vezel.


Veel producenten schrijven op hun site dat groentes goed is,  echter zij verwerken het niet in hun vlees.
In de maaltijden van  “Honden eten gezond” zitten de gepureerde groentes erin verwerkt, dit zijn verse groentes.
 
    28-03-2019 07:49     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Jan -  28-03-2019

Van vleeseter Het gebit en maagdarmkanaal van de gedomesticeerde hond is nog steeds hetzelfde als dat van zijn verre voorvader, de wilde wolf (zie tabel). Zijn tanden zijn erop voorzien om grote stukken rauw vlees en organen af te scheuren en botten te versplinteren of af te kloven. Zijn spijsverteringskanaal is kort en biedt een heel zuur milieu om dierlijke eiwitten en vetten gemakkelijk te verteren en bacterin uit rottend vlees te doden. Om de darmwand te prikkelen en de darmbeweging te bevorderen eten wolven en wilde honden de maag en de darmen van hun prooi op. Daarin zitten voorverteerde planten en granen.

Hoeveel geef ik mijn hond ?

Welk dier? Hoeveelheid per dag Hoevaak?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht.
Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht
1 of 2 keer per dag

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.